top of page
cagataykaaneren

LinkedIn'de mesaj verdiniz, peki uyguladınız mı?


Şu anda LinkedIn'i açtığınızda karşınıza tonlarca paylaşım düşecektir. Kimisi yaşadığı bir olaya içerlerken, kimisi ChatGPT'den yazdırdığı sektördeki bir sorununu paylaşmaktadır. Çoğu kişinin amacı mesaj vermek veya bilgilendirmek değil, kaç kişi beni beğendi ve kaç kişi profilime baktı diye merak etmektir. Tabii ki bunu genellemek ve herkes böyle demek anlamsız olacaktır.


LinkedIn paylaşımları her zaman şu şekilde başlar: "Ey dostlar, neden böyle yapıyorsunuz?" İlk olarak bir eleştiri gelir, sonra "bunu yapmamız yanlış" diye bir uyarı ve en sonunda "nasıl yapmamız gerektiği" ile bir ders verilir. Peki, verdikleri bu dersi veya öğüdü kaç kişi uyguluyor?


Buna en uygun örnek, geçenlerde gördüğüm bir posttu. Postta bir kişi sektör profestonellerine sesleniyordu ve "lütfen maillere cevap verin. Lütfen ghosting yapmayın, ghosting çok kötüdür" diye uzun bir paragraf vardı. En sonunda "maillere cevap verin ve birlikte çalışalım" gibi bir eğitici not vardı. Buraya kadar her şey çok güzel, çünkü bu konu bir sayfadan fazla blog yazısı olabilecek bir konu. Sektörün en büyük sorunlarından birisi ghosting. Peki, sen ghosting yaparsan, o ghosting yaparsa bu işler nasıl ilerleyecek?


Bu kişi bu yazıyı paylaşmıştı, sorun yoktu. Fakat sonradan öğrendiğim kadarıyla, birçok kişi ona mail göndermiş ve dört mailine de dönmemişti. İşte burada donup kalıyorsunuz. Peki, o uzun uzun yazılan LinkedIn postu ne içindi? Herkes merak ediyor haliyle.


Sektörde hepimiz büyüyeceğiz, merak etmeyin. Lütfen artık kendimizi gösterme isteklerimizi ve uzun postlarınızı bir kenara bırakıp çalıştığımız sektör için çabalasak çok büyük şeyler elde etmiş olacağız. Biliyorum, bu bir hayal ama yazmak güzeldi!

10 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page